Verbrande potten schoonmaken - hoe krijg je ze weer schoon

Dit is je vast wel eens overkomen: je staat in de keuken en wordt afgeleid door een rinkelende deurbel of telefoongesprek, en in dit korte moment van onachtzaamheid is de rijst, melk of heerlijke saus in de pan aangebrand. Behalve dat het eten niet meer zo heerlijk ruikt, wacht je op de bodem van de pan meestal een nogal hardnekkige korst, die niet met de hand of met de afwasmachine te verwijderen is. In dit artikel willen we je wat tips geven om de pot met weinig moeite weer schoon te krijgen.

Verbrande potten schoonmaken met huismiddeltjes

Als de verbrande plekken nog binnen redelijke grenzen zijn, kun je proberen je pan weer schoon te krijgen met huismiddeltjes zoals bakpoeder, zuiveringszout, cola of azijn.

Maak verbrande potten schoon met bakpoeder of zuiveringszout

Een heel eenvoudige methode is om de pot schoon te maken met zuiveringszout of bakpoeder. Bedek de bodem van de pan met ongeveer drie tot vier centimeter koud water. Voeg dan een theelepel zuiveringszout of bakpoeder aan het water toe en breng het mengsel aan de kook. Zodra het mengsel kookt, zet je de pan uit en laat je het mengsel in de pan staan tot alles weer afgekoeld is. Nadat je het koude mengsel hebt afgegoten, moeten de verbrande vlekken – als ze niet te sterk waren – opgelost zijn. Als er nog wat kleine resten zijn, kun je die met een spoelsponsje verwijderen.

Maak verbrande potten schoon met cola

Als je geen bakpoeder of zuiveringszout in huis hebt, maar wel wat cola en een beetje tijd, kun je het volgende proberen: Bedek de bodem van de aangebrande pan met cola en laat alles een nacht staan. De volgende ochtend moeten lichte korstjes eraf zijn. Met een beetje geluk kun je de rest met een sponsje verwijderen.

Maak verbrande potten schoon met azijn

Een ander huismiddeltje dat je kunt gebruiken om verbrande potten schoon te maken is azijn. Hiervoor moet je drie delen koud water mengen met een deel azijn en dat in de verbrande pan gieten. De verbrande korst moet helemaal bedekt zijn met het azijnmengsel. Breng het mengsel aan de kook en zet dan het vuur uit. Laat het mengsel nog minstens 15-20 minuten intrekken. Het zou dan gemakkelijk moeten zijn om het residu te verwijderen.

Maar let op: Bij het verwarmen van het azijnmengsel stijgen scherpe dampen op. Doe dus altijd het raam open en zet de afzuigkap aan als die beschikbaar is. Wees er ook op voorbereid dat de keuken en eventueel een deel van de flat tijdens en na de behandeling naar azijn ruiken.

CleanieWonder tegen verbrande potten – zonder bijtende dampen en geuren

Als huismiddeltjes niet werken zoals gehoopt of als je geen bijtende dampen en de geur van azijn in je huis wilt, gebruik dan onze milieuvriendelijke CleanieWonder pasta om je verbrande potten weer schoon te krijgen.

Het aanbrengen is heel eenvoudig: Breng gewoon wat CleanieWonder pasta aan op de verbrande plekken in je pot en laat het 15-20 minuten inwerken. Daarna moet de pot gemakkelijk schoon te maken zijn met een spons.

Tussen haakjes: Onze CleanieWonder pasta is een echte allesreiniger. In onze blog vind je nog veel meer toepassingen waarin je CleanieWonder kunt gebruiken.