Het strijkijzer schoonmaken: Hoe krijg ik het strijkijzer weer schoon

Zodra het strijkijzer niet meer mooi over het wasgoed glijdt of zichtbare vlekken of zelfs verbrande resten aan de onderkant heeft, is het tijd om het strijkijzer grondig schoon te maken. In dit artikel willen we je laten zien hoe je je strijkijzer weer brandschoon kunt krijgen zonder chemische hulpmiddelen.

Waarom wordt het strijkijzer vuil?

Het maakt niet uit hoe voorzichtig je bent: De onderkant van je strijkijzer – ook wel de strijkzool genoemd – komt in contact met verschillende stoffen, afhankelijk van hoe het bewaard en gebruikt wordt. Behalve stof dat zich aan de onderkant kan afzetten, kunnen zich hier ook ingebrande schoonmaakmiddelen, vezelresten of vetdeeltjes verzamelen. Het resultaat is verminderde glij-eigenschappen en zelfs zichtbare vlekken op schone kleding.

Strijkijzers schoonmaken met huismiddeltjes

Er is een hele reeks huismiddeltjes die je kunt gebruiken om je strijkijzer schoon te maken. Velen zweren bij het gebruik van azijn, citroensap of schoonmaken met ovenspray. Anderen vertrouwen op oude kaarsen, mengsels van boter en zout, gummetjes of zelfs bleekmiddel.

Maar omdat er veel strijkijzers zijn met verschillende zolen van verschillende materialen, raden we niet aan ze met huismiddeltjes schoon te maken, want het risico dat je het strijkijzer blijvend beschadigt is te groot.

Strijkijzers reinigen met onze CleanieWonder allesreiniger

Het alternatief: Reinig je strijkijzer met onze milde CleanieWonder allesreiniger. Bij sterke vervuiling kun je een kleine hoeveelheid CleanieWonder direct op de onderkant van je strijkijzer aanbrengen en het na een korte inwerktijd met een vochtige doek afvegen. Je ijzer zou weer moeten glimmen. Als het maar een klein beetje vuil is, kun je ook wat CleanieWonder direct in water oplossen en dan je strijkijzer met een doek schoonvegen. Dus als je toch aan het schoonmaken bent, vergeet dan niet de volgende keer de zoolplaat van je strijkijzer af te vegen om ruwe vervuiling in de toekomst te voorkomen.