De keramische kookplaat schoonmaken: Hoe je de kookplaat weer als nieuw kunt laten glimmen

Keramische kookplaten zijn al vele jaren vrijwel standaard als het gaat om de keuze van kookplaten. Ze zijn robuust, hebben goede warmtegeleidende eigenschappen en zien er ook goed uit – tenminste zolang het oppervlak schoon is en goed onderhouden wordt. In dit artikel willen we je laten zien hoe je je keramische kookplaat kunt beschermen tegen onaangename krassen en hoe je gemakkelijk ingebrande etensresten, vetspatten en kalkafzettingen kunt verwijderen.

Belangrijke tips om je keramische kookplaat schoon te maken

Voor we tot de kern van de zaak komen, willen we je een paar heel algemene, maar ongelooflijk belangrijke dingen over keramische kookplaat schoonmaken meegeven.

  1. Gebruik nooit scherpe voorwerpen zoals een mes of vork om vuil of resten van de keramische kookplaat te verwijderen. Gebruik alleen een goede kookplaatschraper om resten van de keramische kookplaat af te schrapen.
  2. Pas op dat je geen agressieve chemische reinigingsmiddelen gebruikt om de keramische kookplaat schoon te maken.
  3. Laat je keramische kookplaat altijd afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Anders loop je het risico dat schoonmaakmiddelen in het tere oppervlak branden.

Je kunt je keramische kookplaat weer goed schoon krijgen met deze remedies

Er zijn een paar huishoudelijke middeltjes die je kunt gebruiken om je keramische kookplaat weer schoon te krijgen.

Glasreiniger: Een eenvoudig maar doeltreffend middel als je je keramische kookplaat wilt schoonmaken. Om dit te doen laat je de keramische kookplaat na gebruik afkoelen, spuit je wat glasreiniger op het oppervlak en veeg je alles af met een doek. Maar wees voorzichtig: Aangebrande of hardnekkige vlekken zijn vaak niet erg onder de indruk van de glasreiniger.

Vaatwastabs: Voor wat zwaardere vervuiling kun je een pasta maken van een vaatwastabs. Verkruimel hiervoor de tabs in een kom en voeg dan een beetje water toe tot een pasta ontstaat. Je kunt deze pasta op de vuile plekken aanbrengen en dan een hele dag laten inwerken. De pasta moet af en toe met een beetje water bevochtigd worden. De keramische kookplaat kun je daarna met een vochtige doek afnemen en ten slotte droogwrijven.

Speciale reinigers uit de supermarkt: Je kunt in de supermarkt ook een hele reeks reinigers vinden die je op je keramische kookplaat kunt aanbrengen. In de regel wordt het reinigingsmiddel op de keramische kookplaat gesmeerd en met een vochtige doek afgeveegd nadat het zijn werk heeft gedaan. Het probleem: De keramische kookplaat reiniger is niet erg universeel en blijft vaak in de keuken of kelder zitten wachten op je volgende gebruik.

De keramische kookplaat reinigen met CleanieWonder

In plaats van een keramische kookplaat reiniger uit de supermarkt te gebruiken, kun je ook onze CleanieWonder allesreiniger gebruiken om je keramische kookplaat schoon te maken. Breng, afhankelijk van de mate van vervuiling, CleanieWonder verdund of onverdund rechtstreeks op de keramische kookplaat aan met een sponsje (zoals onze magic eraser). Na een reactietijd van ongeveer 20  –  30 minuten kun je je keramische kookplaat afnemen met een vochtige doek. Nu gewoon droogwrijven en je kookplaat glanst in nieuwe luister.

Extra tip: Verwijder krassen in de keramische kookplaat met tandpasta

Overigens: Kleine krasjes op de keramische kookplaat kun je zelf verwijderen met een heel eenvoudig huismiddeltje. Doe gewoon wat tandpasta op een doek en wrijf voorzichtig met de doek over de krassen. Eventuele resten kunnen dan met een vochtige doek verwijderd worden. Als je nog steeds niet tevreden bent: Herhaal het proces. Je zult zien: De kleinere krassen die niet te diep in het oppervlak waarschuwden, zullen na de behandeling als bij toverslag verdwenen zijn.