De bakplaat schoonmaken: Hoe verwijder je gemakkelijk ingebrande resten van je bakplaat

Iedere ovenbezitter kent het probleem: vet en andere etensresten laten zware korsten achter op de bakplaat, die vaak moeilijk te verwijderen zijn. Het is niet ongewoon om na verloop van tijd en als de vervuiling erg groot is, naar een nieuwe bakplaat te grijpen. Maar dit hoeft niet het geval te zijn. We laten je zien wat je kunt doen om je bakplaat weer schoon te krijgen.

Een bakplaat schoonmaken: Met deze huismiddeltjes krijg je het dienblad weer schoon

Afhankelijk van de mate van vervuiling kunnen bakplaten vaak schoongemaakt worden met eenvoudige huismiddeltjes en een beetje geduld.

Een heel eenvoudig huismiddeltje om bakplaten schoon te maken is zout. Om dit te doen moet je het zout royaal (en we bedoelen echt royaal!) op de koude bakplaat aanbrengen en over het vuil uitstrooien. Zet dan de gezouten bakplaat in de oven op 50°. Zodra het zout een bruinachtige kleur krijgt – wat meestal na 30 tot 60 minuten is – kun je de bak uit de oven nemen en het zout eruit halen. Het zou nu veel gemakkelijker moeten zijn om de aangebrande vlekken te verwijderen met een spons en afwasmiddel.

Een alternatief voor zout is bakpoeder – tenminste als de vlekken nog niet zo zwaar zijn. Bedek de vloer met heet water en leg een zakje bakpoeder op de bakplaat. Idealiter laat je het bakpoeder een nacht intrekken voor je het met een vochtige spons afveegt.

Een ander huismiddeltje dat gebruikt kan worden om een vuile bakplaat schoon te maken is azijn. De eerste stap is de bakplaat met azijn te bestrijken, zodat er een lichte film op de bakplaat ligt. Zet de bakplaat dan in de oven op 200 graden gedurende ongeveer 20 minuten. Daarna kun je de azijn weggieten en de bak schoonvegen met een vochtige doek. Maar pas op: azijn verspreidt een zeer onaangename geur in huis, dus je moet altijd zorgen voor een goede ventilatie terwijl de bak in de oven staat en ook daarna.

De bakplaat reinigen met CleanieWonder

Ook al brengt schoonmaken met huismiddeltjes in veel gevallen een eerste verbetering, toch zijn ze niet altijd de beste keuze. De vervuiling kan bijvoorbeeld te zwaar zijn of je hebt geen tijd voor lange belichtingstijden. Op dit punt nemen veel mensen hun toevlucht tot sterke en zeer agressieve chemische reinigingsmiddelen. Met onze CleanieWonder allesreiniger hebben we een alternatief gecreëerd dat niet alleen geen irriterende ingrediënten bevat, maar bovendien ook duurzaam, veganistisch en uiterst zuinig is – met volledige reinigingskracht.

Breng eenvoudig een beetje CleanieWonder direct op de bakplaat aan en laat de pasta intrekken. Je kunt het vuil dan van je bakplaat verwijderen met onze magische gum of - als het vuil harder is – met onze reinigingssteen. Je kunt je bakplaat dan droogwrijven met een doek. Je zult zien: Je bakplaat zal glimmen als nieuw.