De afvoer schoonmaken: Hoe krijg je een verstopte afvoer weer ontstopt

Een verstopte leiding kan veel ellende in het huishouden veroorzaken. We laten je graag zien hoe je hardnekkige verstoppingen in keuken en badkamer kunt verwijderen en ook onaangename geurtjes en verstoppingen in de afvoer met eenvoudige middelen kunt voorkomen.

Oorzaken van een verstopte afvoer

De belangrijkste oorzaken van een verstopte leiding variëren naargelang de plaats van de afvoer: In de keuken behoren etensresten, kalkaanslag en koud vet tot de meest voorkomende oorzaken van een verstopping. In de badkamer daarentegen zijn het vooral zeepresten en haren die in de afvoer en de pijp vast komen te zitten en verhinderen dat het water wegloopt.

Idealiter zorgen ze van tevoren al met passende zeven dat er zo weinig mogelijk in de afvoer kan komen. Maar tegen de tijd dat je dit artikel leest, is het waarschijnlijk al te laat en zoek je naar een oplossing om je afvoer te ontstoppen.

Ontstop verstopte afvoer met plunjer / zuignap

Als het water in de gootsteen of wastafel nog steeds langzaam wegloopt, heb je misschien geluk: In deze gevallen kan het gebruik van een zuigklok – ook wel plunjer genoemd – vaak helpen, want die maakt grof vuil snel en effectief los door de druk voortdurend te veranderen.

 • Plaats eerst de zuignap in het midden op de afvoer en druk hem stevig aan.
 • Als er een overloop of andere openingen zijn, moeten die afgedicht worden. Je kunt hiervoor het beste een vochtige doek gebruiken.
 • Bedek nu de zuignap van de zuiger helemaal met water.
 • Beweeg nu de plunjer op en neer. Wees voorzichtig dat je hem niet helemaal van de afvoer trekt.

Na een paar passes kun je de plunjer lostrekken. Als de verstopping is losgekomen, moet het water helemaal weglopen. Als het water niet wegloopt, kun je het proces nog een paar keer herhalen. Als de verstopping hierna nog steeds niet is losgekomen, moet je overwegen een pijpspoel te gebruiken.

Voor hardnekkige verstoppingen: Pijpspiraal verwijdert hardnekkige verstoppingen

De pijpspiraal – ook wel pijpreinigingsschacht genoemd – is een professioneel gereedschap waarmee zelfs hardnekkige verstoppingen in pijpen verwijderd kunnen worden. Merk echter op dat het gebruik ervan een zekere mate van handigheid vereist, anders kan de pijp beschadigd worden.

 • Steek de pijpspiraal langzaam en voorzichtig door de sifon in de afvoer.
 • Draai nu voorzichtig aan de zwengel terwijl je de spiraal dieper naar de pijp duwt. De boorbeweging die zo ontstaat kan zelfs hardnekkige verstoppingen in de pijp losmaken en ze letterlijk opbreken.
 • Als je een stevige weerstand voelt, trek je de spiraal een stukje terug en herhaal je het proces.

Als je er niet in slaagt de verstopping te verwijderen met de plunjer of de pijpspiraal, raden we je aan het probleem toe te vertrouwen aan een gespecialiseerd bedrijf.

De afvoer schoonmaken met zuiveringszout en azijnessence

Als preventieve maatregel, of zelfs voor milde verstoppingen waarbij het water nog langzaam wegloopt, kun je ook een beroep doen op een populair maar zeer effectief huismiddeltje om je afvoer schoon te maken. Alles wat je nodig hebt is wat zuiveringszout (of bakpoeder) en azijnessence.

 • Doe 4 eetlepels zuiveringszout of bakpoeder direct in de afvoer.
 • Giet er meteen daarna een half kopje azijnessence bij.
 • Zodra de twee stoffen zich in de pijp vermengen, moet je een borrelen uit de afvoer horen komen.
 • Als het geluid gezakt is, giet je heet water in de afvoer om de losgekomen aanslag te verwijderen
We raden je aan je afvoer regelmatig schoon te maken met zuiveringszout en azijn om grovere verstoppingen en onaangename geurtjes te voorkomen.